Restorānu servisa skola

Restorānu servisa skolas aizsākumi meklējami 1993. gadā, kad tā darbojās kā atsevišķa struktūrvienība BA Turība sastāvā. Toreiz vēl skolas mērķi un ambīcijas bija ļoti tālu no realitātes, kāda tika sasniegta vēlāk.

Mainījās laiki un tiem līdzi mainījusies arī pavāru un apkalpojošās sfēras darbinieku loma sabiedrībā - mūsdienās šefpavāru darbs tiek apbrīnots un cienīts, bet darbs restorānu apkalpojošajā sfērā jau sen vairs netiek uzskatīts par tādu, kas neprasa nekādu kvalifikāciju - te strādā profesionāli, izglītoti, erudīti un pieredzējuši viesmīļi, zāles pārziņi, bārmeņi un vadītāji.   

Kopš 2002. gada skola darbojas kā patstāvīga izglītības iestāde. Līdz 2013. gadam skolu vadīja Dacīte Bārda un Jāzeps Arbidāns, līdz vadības groži tika nodoti skolas absolventam - šefpavāram Mārim Astičam.

Šajā laikā skolu ir absolvējuši vairāk nekā tūkstotis jaunie ēdināšanas uzņēmumu speciālisti, no kuriem liela daļa šobrīd jau ir atzīti šefpavāri, restorānu vadītāji vai īpašnieki.

MŪSU MOTO:

"Labākā pavārgrāmata ir būt virtuvē!"

MŪSU MISIJA:

Mūsu skolas misija ir celt apkalpojošās sfēras un pavāru profesijas prestižu, paaugstināt izglītības kvalitāti šajā jomā un nodrošināt labākās izaugsmes iespējas mūsu skolas audzēkņiem.

MŪSU VĪZIJA:

Pakāpeniski izveidot "Restorāna Servisa skolu" par prestižāko profesionālo mācību iestādi Latvijā un labāko pavāru skolu Baltijā, kur strādā starptautiski novērtēti pasniedzēji un šefpavāri, piedāvājot mūsdienīgu, praktiski noderīgu un kvalitatīvu izglītību.

SKOLAS UZDEVUMI:

  • Sagatavot augstākā līmeņa profesionāļus darbam labākajos restorānos gan Latvijā, gan ārvalstīs.
  • Nodrošināt audzēkņiem iespēju mācīties ne tikai Latvijas, bet arī citu valstu profesionāļu vadībā.
  • Mācību darbā izmantot tikai labāko inventāru, produktus un mācību materiālus.
  • Sadarboties ar atzītiem un uzticamiem partneriem, tādējādi nodrošinot audzēkņiem kvalitatīvāko mācību vidi un labākās prakses iespējas.
  • Nodrošināt attīstības iespējas gan audzēkņiem, gan pasniedzējiem, atbalstot dalību dažādos konkursos un projektos.
  • Konsultējoties ar Rīgas vadošajiem restorāniem, izstrādāt jaunas izglītības programmas, lai sagatavotu restorānu servisa sfērā nepieciešamos profesionāļus.
  • Celt gaismā Latvijas kulināro mantojumu, aktualizējot un pielāgojot to mūsdienu tendencēm.

2016. gadā pēc vairāku gadu ilga darba Restorānu servisa skolas vadītājs, šefpavārs, Māris Astičs ne tikai veicinājis skolas izaugsmi, bet arī nonācis līdz ilgi gaidītā projekta veiksmīgai realizēšanai - restorāna "Ferma" atvēršanai.

Restorāns "Ferma" savā ēdienkartē izvēlas labākos, augstākās kvalitātes vietējos produktus, piedāvājot nobaudīt noturētu Latvijas liellopa gaļu, savvaļas meža brieža gaļu, Baltijas lasi, Latvijā audzētas garneles, kā arī Latvijas kulināro mantojumu - bukstiņputru, rupjmaizes kārtojumu, reņģes.

„Food for the people” (ēdiens cilvēkiem) – tā pats Māris raksturo restorāna koncepciju – ne pārmērīgi dārgs, taču kvalitatīvi pasniegts ēdiens no vietējiem produktiem.

Restorāna komanda (restorāna vadītājs Jānis Viļumovs, vīnzine Agnese Meiersone, bārmenis Alvins Matisāns u.c.) - nozares labākie pārstāvji ar vairāku gadu pieredzi ir apņēmības pilni ne tikai veicināt restorāna popularitāti un labo slavu, iepriecinot klientus, bet arī iesaistīties skolas tālākā attīstībā, daloties savās zināšanās ar jaunajiem audzēkņiem.